Biszkopt, który udaje się zawsze.

Biszkopt, który udaje się zawsze.

27 lipca 2013 4 przez Anna

      Od mamy wyciągnęłam świetny przepis na biszkopt, który udaje się za każdym razem. Oczywiście wszystko zależny od tego, czy zostanie wykonany według wskazówek. Przyznam że próbowałam zrobić po swojemu i udał mi się zakalec, od tamtej pory trzymam się sztywno przepisu i udaje się zawsze.

Składniki:

-7 jajek

-7 łyżek mąki pszennej

-7 łyżek mąki ziemniaczanej

-Łyżka octu

– 1,5 szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę.  Stopniowo do piany dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując na wolniejszych obrotach. Gdy powstanie nam jednolita masa. Zaprzyjaźniamy się z łyżką i delikatnie mieszamy dodając najpierw ocet, potem obie mąki i proszek do pieczenia. Produkty sypkie dodajemy partiami, tak aby masa była puszysta, a nie zbita. Mieszamy do czasu aż zauważymy pękające bąbelki powietrza w cieście.  Masę biszkoptową wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 200/180 stopni. Biszkopt sprawdzamy co jakiś czas żeby się nie przypalił. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika.

Ps. Biszkopt na zdjęciu został wykonany z 1/2 porcji.