Bounty batoniki.

Bounty batoniki.

26 października 2013 8 przez Anna

    Uwielbiam Bounty, kokos i czekolada to według mnie idealne połączenie. A jak cudownie byłoby mieć takie batoniki w lodówce ot tak na zawołanie. Jakiś czas temu moja mama znalazła świetny przepis, przyrządziła batoniki i cieszyły się na prawdę sporym zainteresowaniem. A dziś ja postanowiłam się trochę pobawić i stworzyć coś podobnego.  Czemu pobawić? Bo trochę babraniny z tym jest, ale efekt smakowy jest tego wart.

 kokos

Składniki:

-cierpliwość:)

– 3 czekolady gorzkie im więcej zawartości kakao tym lepiej

– mleko skondensowane

-250g kokosu

– łyżka oleju.

Wykonanie: Mleko zagotowujemy, cały czas mieszając. Gdy zacznie bulgotać  ściągamy z ognia i dodajemy kokos. Cały czas mieszamy, do uzyskania masy. Powstałą papkę chłodzimy w lodówce około 1-2 h.  Po upływie tego czasu masę wyjmujemy i formujemy z niej coś na kształt walca, razy kilka, układamy te walce na papierze do pieczenia i oblewamy,  wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy do lodówki  na kolejną godzinę tak aby czekolada na wierzchu  się utwardziła. Po upływie godziny, przewracamy batoniki na druga stronę i ponownie oblewamy czekoladą, wkładamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego.

* Aby czekolada nie przypaliła się, najlepiej rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do większego garnka wlewamy wodę i gotujemy a w mniejszym garnku roztapiamy czekoladę.

Moja inspiracja ( klik).

(Visited 24 times, 1 visits today)

Polecam