Dziś przepis dla leniwych i dla tych, którzy od piekarnika trzymają się z daleka. Smaczne, tanie i przede wszystkim bardzo szybkie w wykonaniu ciasto, do którego nie trzeba zbyt wiele. Ja wykorzystałam formę  21 cm.

Składniki:

– galaretka truskawkowa,

– 1 szklanka kaszy manny,

– 1 l mleka,

– 1 łyżeczka kakao,

– 1 szklanka cukru pudru

– aromat waniliowy

– herbatniki

– dżem porzeczkowy, ja użyłam smażonych jabłek

– 1 kostka margaryny

Wykonanie: Mleko i kasze manną, gotujemy często mieszając. Gdy kasza zostanie ugotowana odstawiamy ją do wystygnięcia. W między czasie zagotowujemy wodę do galaretki, rozpuszczamy ją we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym naczyniu ucieramy margarynę z cukrem, a następnie dodajemy wystudzoną kaszę, dokładnie mieszając. Powstała masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao i mieszamy, a do drugiej dodajemy aromat waniliowy. W przygotowanej wcześniej formie układamy herbatniki, na nie wylewamy ciemną masę, powtórnie układamy herbatniki. Smarujemy wszystko dżemem i przykrywamy jasną masą. Górę oblewamy tężejącą galaretką i odstawiamy wszystko na 2-3 godziny do lodówki.