Kotleciki warzywno-jajeczne


Przepisy na pyszne dania i desery / piątek, Czerwiec 29th, 2018

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo często łapię się na tym, że kompletnie nie wiem co zrobić na obiad. Nie jestem pasjonatką pichcenia i najchętniej moje gotowanie kończyłoby się na ugotowaniu ziemniaków z jajkiem sadzonym i kefirem. No niestety, nie da się tak jeść przez całe życie, a przynajmniej 2/3 mojej rodziny nie wyobraża sobie takiej diety. Dlatego też, aby ograniczyć trochę spożywanie mięsa przez męską część, staram się tworzyć zamienniki. Tak też powstał nasz dzisiejszy obiad.

 

Kotleciki warzywno-jajeczne.

Składniki:

  • 6 jajek
  • bułka tarta
  • 100 g brokułów
  • 100 g kalafiora
  • 50 g marchewki
  • przyprawy (sól, pieprz)

Wykonanie:

Brokuły, kalafior i marchewkę gotujemy w solonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy 5 jajek na twardo. Gdy warzywa są już bardzo miękkie, odcedzamy je i czekamy aż ostygną. Następnie rozgniatamy je widelcem. Podobnie postępujemy z ugotowanymi i obranymi jajkami. Najpierw umieszczamy je w misce razem z warzywami, a potem rozgniatamy widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby nasze kotleciki warzywno-jajeczne trzymały fason, dodajemy jedno surowe jajko i  2 łyżki bułki tartej, a następnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki, które potem lekko spłaszczamy i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podajemy z ziemniakami z koperkiem i mizerią.

 

(Visited 55 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.