Marchewkowe ciasto.

Marchewkowe ciasto.

9 lutego 2014 15 przez Anna

       Lubię piec ciasta szybkie. W sumie to trochę za dużo powiedziane, że lubię. Jednak jak mam już piec, to chcę aby poszło wszystko szybko i sprawnie. Z racji nadmiaru marchewki postanowiłam ją trochę zutylizować, nigdy nie piekłam tego ciasta, choć przepis mam już od jakiegoś czasu w swoich nikłych zasobach.

 1

Składniki:

-4 jajka

-300 g mąki

-2/3 szklanki cukru

-cukier waniliowy

-łyżeczka sody oczyszczonej

-2 łyzeczki proszku do pieczenia

-3/4 szklanki oleju

-2 łyżeczki cynamonu

-250 startej marchewki

Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie powoli dodajemy olej ciągle miksując.  Gdy masa zacznie puszczać bąbelki dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia i mieszamy wszystko delikatnie i dokładnie łyżką. Ciasto mieszamy do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrza, po tym czasie dodajemy marchewkę, delikatnie mieszamy, a następnie wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto można przełożyć ulubionym kremem.

SMACZNEGO.