Pomęczę was przepisami bo na  normalny wpis siły trochę brak, ale jak tylko przestanę robić za matkę smarkatkę to wpisy wrócą do normalności. Młode pisklę znowu zakatarzone, lekarka gdy go zobaczyła od progu stwierdziła “katar alergiczny”. Oczy zapuchnięte, światłowstręt, katar taki, że nie jednego dorosłego powaliłby z nóg. Zaczęły się delikatne szmery w oskrzelach i oko zaczęło boleć. Syn dostał dość silne leki odczulające, z ulotki wyszło na to że podaje sie je dzieciom od 7 roku życia, z reszta nie tylko z ulotki, bo sama lekarka o tym mnie poinformowała i mówiła że dobierała je do jego wagi i wzrostu.

 

A dziś dwa przepisy na zdrowe i dietetyczne placki ziemniaczane i placki z cukinii

Placki z Cukinii

 

Składniki:

-0,5 kg cukinii

-1 szklanka mąki razowej

-1 jajko

-1 cebula

-sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Cukinię i cebule obieramy i blendujemy jeśli mam kubek miksujący, a jeśli nie to wszystko ścieramy na tarce. Dodajemy jajko (bez skorupek), mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, a potem na patelni z mała ilością tłuszczu obsmażamy placuszki z każdej strony.

Całość ma: 600 kcal.  Jedna porcja – 3 placuszki: 100 kcal

 

Placki Ziemniaczane.

 

Składniki:

– 5 dużych ziemniaków

-1 szklanka mąki razowej

-1 jajko

-1 cebula

-sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Całość jest praktycznie taka sama jak przy plackach z cukinii.  Ziemniaki i cebule obieramy i blendujemy. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, a potem na patelni z małą ilością tłuszczu obsmażamy placuszki z każdej strony.

Wartość kaloryczna całości: 950kacal, 1 porcja( 3 placuszki): 150 kcal

Według mnie obydwie wersje sa bardzo smaczne, za to męska część w postaci mojego mężczyzny akceptuje jedynie wersję ziemniaczaną, młodsza męska część mówi ble na obydwie wersje:-p.

 

Ps. Śmietanę do placuszków można zastąpić jogurtem naturalnym, lub szklanką kefiru.