Przepis na sznycle, kotlety mielone w wersji dietetycznej

Przepis na sznycle, kotlety mielone w wersji dietetycznej

2 czerwca 2013 3 przez Anna

       Dziś odchudzona wersja sznycli vel kotletów mielonych. Dla czego odchudzona? A no dla tego, że  dodawana do nich bułka tarta jest bardzo kaloryczna, a ma niewiele błonnika i wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych. Dla tego  dziś wersja  light.

 Składniki:

-3 łyżki otrębów owsianych,

-3 łyżek otrębów pszennych + większa ich ilośc do otoczenia mięska,

-500 g mięsa mielonego najlepiej indyczego,

-sól,

-pieprz,

-zioła prowansalskie,

-pół łyżeczki siemienia lnianego,

-1 jajko,

-olej do smażenia.

Wykonanie: Mięso i otręby łączymy z jajkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy mięsnej, kulki. Obtaczamy je dokładnie w  otrębach pszennych i smażymy na średnim ogniu.

Podane składniki wystarczają na wykonanie 10 sztuk kotletów mielonych.

Wartość Energetyczna: po usmażeniu, około 100 kcal