Ryż z truskawkami.

Ryż z truskawkami.

14 czerwca 2013 9 przez Anna

      Jest jedna potrawa, którą pamiętam z dzieciństwa i do której bardzo chętnie wracam. W ciepłe popołudnia, moja mama gotowała ryż i  polewała go koktajlem truskawkowym. ten smak pamiętam do dziś. Nie ma nic lepszego od własnoręcznie przygotowanego deseru. Tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni.

 

Składniki:

-Szklanka ryżu,

-2 szklanki mleka,

-szklanka wody,

-truskawki,

-kefir lub maślanka,

-cukier.

Wykonanie: Do garnka wsypujemy ryż i nalewamy wodę i mleko. Gotujemy około 20 min co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. W między czasie, do kubka miksującego nalewamy maślankę, wsypujemy cukier według uznania i dodajemy truskawki, całość blindujemy. Ja osobiście robię wszystko w proporcja 1:1. Czyli 1 kg truskawek i 1 litr maślanki, w ten sposób nadmiar można spożyć jako wyborny koktajl. Ugotowany ryż nakładamy na talerz, polewamy koktajlem i przyozdabiamy połówkami truskawek.

Smacznego.

Ps. Wyborne jest również ciasto ucierane z truskawkami, a przepis na ciasto znajdziecie tutaj.