Pierniczki na choinkę.

Pierniczki na choinkę.

25 listopada 2013 25 przez Anna

     Przed nami 3 już odsłona cyklu Dziecko na Warsztat, w której udział bierze blisko 50 mam z pociechami. Dzisiejszym tematem warsztatu są kulinaria. Wykorzystując fakt, że za miesiąc będą święta, postanowiliśmy pokazać jak w łatwy i przyjemny sposób można zrobić pierniczki na choinkę.

 

     Pewnie większość z Was wie jak się robi pierniczki i dla nikogo nie będą one zaskoczeniem, ale my postaramy się pokazać ile radości może sprawić zwykłe wykrawanie i ozdabianie ciastek przez dziecko.

Pierniczki na choinkę.

 

Składniki:

-1/4 szklanki miodu

-400 g mąki pszennej ( i jeszcze trochę mąki do oprószenia stolnicy)

-1 łyżeczka kakao

-1 łyżeczka sody

– 1 łyżka przyprawy do piernika

– 50 g masła

–  1 szklanka cukru pudru

-1 jajko

 

Wykonanie: Miód i masło rozpuszczamy nad ogniem dokładnie mieszając i uważając aby nic się nie przyprawiło, dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cukier puder i łyżeczkę sody. Mieszamy do czasu aż składniki połączą się w jedną masę, a następnie odstawiamy. Gdy masa już wystygnie łączymy ją jajkiem z mąka i zagniatamy. Ciasto, które powstało po zagnieceniu owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka godzin. Po tym czasie można je rozwałkować i tworzyć z niego cuda. A potem pieczemy je przez 10 min w temperaturze 180 stopni.

1

2

3

4

5

6

7

     Aby pierniczki można było zawiesić na choince  robimy w każdym ciasteczku dziurkę słomką do picia.

8

    Dla urozmaicenia, w kilkunastu sztukach naszych pierników wycięliśmy różne wzorki a miejsce zapełniliśmy rozgniecionymi landrynkami.

9

I to już koniec pieczenia:)Ale żeby nie było smutno, pokażemy również jak dekorowaliśmy nasze ciasteczka.

10

11

12

Do udekorowania pierniczków użyliśmy lukru własnej roboty i kolorowej posypki.

14

pierniczki

Wpadki:

– Matka nie doczytała, że ciasto musi leżakować kilka godzin…

– Matka spaliła ostatnią blaszkę, bo jakimś cudem temperatura w piekarniku się przestawiła.

– Matka zrobiła najpierw zbyt rzadki, a później zbyt gęsty lukier .

– Pudełko z pierniczkami spadło ze sporej wysokości i w niektórych cukierkowe wypełnienie popękało.