Chleb z suszonymi pomidorami.

Chleb z suszonymi pomidorami.

30 września 2013 2 przez Anna

   Do zrobienia tego chleba zostałam nakłoniona przez znajomą. Opierałam się długo, bo rzadko coś mi  wychodzi jeśli mowa o pieczeniu. Tym bardziej upieczenie własnego chleba wydawało mi się mocno abstrakcyjne. No i te pomidory… Nigdy nie jadłam wersji suszonej, ale byłam ogromnie ciekawa.

chleb

Składniki:
-300 g mąki pszennej
-100 g mąki grahamki + trochę mąki do obtoczenia chleba.
-300 g letniej wody
– 20 g drożdży
-1 i 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
– suszone pomidory
-przyprawy ( np zioła prowansalskie, lub sam tymianek)
– nasiona ( ja użyłam nasion słonecznika)

Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy, podobnie czynimy z mąką grahamką. Tak było w przepisie podstawowym. Ja jak to ciele przesiałam tylko jedną a o drugiej zapomniałam, jednak chlebek wyszedł. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, sól i wodę i wszystko pięknie mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na noc.
Po około 14 godzinach, na stolnicy rozprowadzamy mąkę grahamkę i na to wykładamy ciasto drożdżowe, ja w tym momencie dodałam również pokrojone suszone pomidory, przyprawy i słonecznik. Składamy masę kilka razy, a następnie staramy się z masy uformować chlebek i odstawiamy ciasto na kolejne 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy chleb około 40 min.

        Najlepszą rekomendacją dla tego chleba, będzie to, że dziś będę go robić po raz drugi, no i moje dziecko, które jest ewidentnie wybredne, po wczorajszym grzybobraniu stwierdziło ” Mamo daj mi tego dobrego chlebka, ale tak samego, bez niczego”.
Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.