Jestem fanką cukinii i kabaczków. Uwielbiam je, darzę dozgonną miłością za ich smak i to że można z nich zrobić dosłownie wszystko. Priorytetowym daniem w lecie jest u nas leczo. Nie dość że łatwo się go robi, to smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Poza tym jest dobre dla mięsożerców i dla wegetarian, a co za tym idzie można z łatwością stworzyć z niego wersję light.

Składniki:

-1 główka kapusty białej,

-2 kg cukinii,

-3 duże cebule

-2 papryki

– 0,5 kg ogórków

– 1 kg kiełbasy, lub filetu z kurczaka

– 250 g pieczarek

– sól

-pieprz,

-ostra papryka

– tymianek

-bazylia

– majeranek

-natka pietruszki ( do dekoracji)

-200 g przecieru pomidorowego

      Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cukinię dokładnie myjemy usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w kosteczkę ( ja nie obieram cukinii ze skórki, dzięki temu nie rozgotowuje sie).  Wrzucamy kapustę i cukinie do garnka z wodą ( 0,5l wody) i pod przykryciem gotujemy do zmięknięcia, sprawdzając co jakiś czas czy woda się nie wygotowała i w razie potrzeby dolewając jej. Cebule należy pokroić i zeszklić na odrobinie masła. Ogórki obieramy i kroimy w słupki, pieczarki również obieramy i kroimy na większe kawałki. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Gdy kapusta i cukinia są już miękkie dodajemy resztę warzyw wraz z przyprawami i przecierem pomidorowym i dusimy wszystko do czasu gdy będzie miękkie. Cebulę dodajemy na samym końcu wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą.

      Wersja szybka dla posiadaczy szybkowaru: Wszystkie składniki, oprócz cebuli i kiełbasy , umieszczamy w szybkowarze, zalewamy 0,5 l wody i gotujemy. Gdy nasz szybkowar zacznie wydawać dźwięki zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez około 30 min. Po tym czasie nasze leczo będzie w pełni gotowe.