Jestem fanką cukinii i kabaczków. Uwielbiam je, darzę dozgonną miłością za ich smak i to że można z nich zrobić dosłownie wszystko. Priorytetowym daniem w lecie jest u nas leczo. Nie dość że łatwo się go robi, to smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Poza tym jest dobre dla mięsożerców i dla wegetarian, a co za tym idzie można z łatwością stworzyć z niego wersję light.
Składniki:
-1 główka kapusty białej,
-2 kg cukinii,
-3 duże cebule
-2 papryki
– 0,5 kg ogórków
– 1 kg kiełbasy, lub filetu z kurczaka
– 250 g pieczarek
– sól
-pieprz,
-ostra papryka
– tymianek
-bazylia
– majeranek
-natka pietruszki ( do dekoracji)
-200 g przecieru pomidorowego
Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cukinię dokładnie myjemy usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w kosteczkę ( ja nie obieram cukinii ze skórki, dzięki temu nie rozgotowuje sie). Wrzucamy kapustę i cukinie do garnka z wodą ( 0,5l wody) i pod przykryciem gotujemy do zmięknięcia, sprawdzając co jakiś czas czy woda się nie wygotowała i w razie potrzeby dolewając jej. Cebule należy pokroić i zeszklić na odrobinie masła. Ogórki obieramy i kroimy w słupki, pieczarki również obieramy i kroimy na większe kawałki. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Gdy kapusta i cukinia są już miękkie dodajemy resztę warzyw wraz z przyprawami i przecierem pomidorowym i dusimy wszystko do czasu gdy będzie miękkie. Cebulę dodajemy na samym końcu wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą.
Wersja szybka dla posiadaczy szybkowaru: Wszystkie składniki, oprócz cebuli i kiełbasy , umieszczamy w szybkowarze, zalewamy 0,5 l wody i gotujemy. Gdy nasz szybkowar zacznie wydawać dźwięki zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez około 30 min. Po tym czasie nasze leczo będzie w pełni gotowe.
Mniam uwielbiam leczo z cukinią i kabaczkiem 😀
W takiej wersji nie jadłam.A uwielbiam 🙂
A w jakiej jadłaś? Może wersja bardziej płynna?:)
Świetna wersja 😀 Pieczarki fajnie się tutaj komponują 🙂
Nigdy nie robiłem leczo z kapustą białą, muszę wypróbować Twój przepis.
trzeba na weekendzie wypróbować 🙂
Uwielbiam <3 Mogłabym jeść cały czas.