Kiedy nie wiesz co zrobić, z rzeczy zalegających w lodówce, wystarczy je wszystkie pokroić, wrzucić do garnka i stworzyć zupę. Niektórzy twierdzą, że zupy tuczą. Po części mają rację, bo jeśli, do zupy dodamy zasmażki, śmietany i inne cuda, to może z tego wyjść bomba. A ja dziś podam przepis na smaczną zupkę, która ma niewiele kalorii.
Składniki:
-3 duże ziemniaki,
-250 g pieczarek,
-1 cebula,
-1 marchewka,
-3 łyżki jogurtu naturalnego,
-sól,
-pieprz mielony i w ziarenkach,
-łyżeczka masła,
-ziele angielskie 3 ziarenka ,
-liść laurowy,
-2 ząbki czosnku,
-natka pietruszki,
-opcjonalnie grzanki.
Wykonanie: Ziemniaki, pieczarki, cebule, marchewkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Warzywa zalewamy 3,5 litrami wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu, łyżeczkę masła i solimy. Gotujemy do miękkości. Wyłączamy palnik, dodajemy jogurt i blindujemy. Do dekoracji używamy pietruszki i kilku grzanek.
Zupa jest bardzo pożywna, a przy tym lekka. Wystarcza na 6 porcji.
Wartość energetyczna, to około 80 kcal (porcja z grzankami własnej roboty).
Ps. Ja grzanki robię ze „starego pieczywa”. Kroję na kawałki i podsuszam w piekarniku.
A kiedy dodajemy pieczarki? Bo w „wykonaniu” ich brakło 🙂
No i widzę, że typowo jarska zupka. Ja w niedzielę zapomniałam, ze było święto i wszystko zamknięte, a w planach był rosół no i był, na samej włoszczyźnie 🙂
haha, wszystkie warzywa dajemy razem. Wyszła mi zupa pieczarkowa bez pieczarek:]. Juz poprawiam. Co do rosołu, ja kiedyś przez przypadek zrobiłam podobny, po prostu zapomniałam miesa dodać:-p
A mnie się popsuła końcówka blendująca :((( a mam chęć na jakąś zupę krem! 🙁
Ja mogę się posiłkować kubkiem miksującym, ale to zupka musiałaby wystygnąć jeśli kubek jest plastikowy.
mniam, uwielbiam pieczarkową! ale dzisiaj u mnie zupka szparagowa:)
Wlaśnie, szparagi. Mam na nie chęć i strasznie się ich boje:-p
Ja chyba jeszcze nigdy nie jadłam!!! Musze spróbować w końcu !! 😛
mmmmm mniam mniam. wygląda przepysznie, a przy tym te 80kcalorii 😀 ideał!
mniammm
Uwielbiam pieczarkową 😉 Czas spróbować wersję bez śmietany.